Artykuły i poradniki Kwas Dokozaheksaenowy:
DHA, witamina D i… hartowanie, czyli przepis na odporność dziecka
PR
Kilka słów:
Wzmocnienie odporności malucha wcale nie wymaga nadzwyczajnych i trudno dostępnych środków.
DHA – zdrowi, odporni, aktywni
LA
Kilka słów:
DHA to najlepiej poznany i przebadany składnik odżywczy. Eksperci wskazują na jego pozytywne, wielokierunkowe działanie na nasz organizm już od pierwszych dni od poczęcia. DHA odpowiada m.in. za prawidłowy rozwój układu nerwowego i wzmacnianie odporności, zmniejszając ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych, a także zachorowań na astmę czy alergię. Składnik ten powinien być uwzględniany w diecie kobiet w ciąży i dzieci.
Pięć składników dla zdrowia, od pierwszych dni życia
M-S-M
Kilka słów:
Podczas tegorocznej Konferencji „Profilaktyka zdrowotna medycyną przyszłości”, prof. Tomasz Paszkowski mówił o roli położnika, która nie ogranicza się wyłącznie do przyjęcia na świat zdrowego noworodka. Do jego zadań należą również działania z dziedziny profilaktyki schorzeń psychofizycznych u dziecka w późniejszym wieku, realizowane poprzez edukację w zakresie suplementacji i mające na celu zapobieganie niedoborom składników odżywczych kluczowych dla rozwoju maluchów.
DHA – zdrowie i jakość życia Twojego dziecka
PR
Kilka słów:
Oglądając telewizję, czytając gazety czy słuchając radia coraz częściej spotykamy się z produktami wzbogacanymi o DHA – kwas dokozaheksaenowy należący do grupy Omega-3. Jest to składnik, który w naturalny sposób nie może być syntetyzowany przez nasz organizm, dlatego musi być dostarczany z dietą bądź dodatkowo suplementowany w postaci wyselekcjonowanych preparatów. Czym jest DHA i dlaczego jest tak ważny w prawidłowym rozwoju organizmu, budowaniu zdrowia i jakości życia? Dowiedzmy się.
Eksperci: Polacy spożywają za mało kwasów tłuszczowych omega-3
Janik Krzysztof
Kilka słów:
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania np. układu krążenia i mózgu. Ponieważ nasz organizm ich nie produkuje musimy dostarczać je w diecie. Jednak Polacy spożywają za małe ilości tych związków – oceniają eksperci.
Strona: 1